TERRA was retained to design two blocks of Folkers Avenue in front of Peoria’s Trewyn School. The project was meant to increase pedestrian safety in front of the school, where previously there was no barrier between sidewalk and roadway. Improvements included an added curb and gutter, new curb bump outs at intersections, added table top (speed table) to existing intersection, and a reconstructed the pavement structure.

The project also reconstructed and re-plumbed an existing storm sewer to reduce load on CSO (combined sewage overflow). This was accomplished using permeable paver parking lanes and drywells. Also, parking lanes sit on 4-foot deep stone layer to store storm water of 10-year flood, and below the stone layer is sandy soil to drain.

Additionally, landscaping elements were added to sidewalk in front of school, and increased sidewalk area, which include sidewalk planters, curb planters, ornamental trees, shade trees; ornamental lights to sidewalk; trash cans, park benches in school colors (red); and a seat wall with planters at school’s main entrance. Also, the public voted on furniture style and color, and paver color. TERRA coordinated design with City of Peoria and Trewyn School.

Client

City of Peoria